Forside           Udgivelser           Forfattere           Kontakt           Links           Bestil en bog 

 

 

Klik på et billede og læs mere
Eller se oversigt
 
Jon Varangian:
Revolution
Eller dragen der ville være blå.

Pris online
kr. 199,-
plus porto.
Pris i boghandlen
kr. 299,-.

Bestil online: 

 

Revolution bagside GE_TH.jpg

Kig STOR forside
Kig STOR bagside Hvad er I CHING?
Jon Varangian
Anmeldelser & download
"Ich bin noch ein Berliner...
Interview med Jon Varangian
Juli 2010


REVOLUTION

Hej Jon! Hvordan går det med Revolutionen?


He-he. Jeg tror lidt på, at jeg underbevidst er blevet inspireret af Berlin. Berlin er en sindstilstand i stadig forandring. Ja, stadig omvæltning, revolution, om man vil.

Gorbatjov sejlede som Sovjetunionens generalsekretær mod ukendt destination i slutningen af 1980’erne. På en måde lissom Columbus femhundrede år før. Columbus troede, han fandt Indien. Gorbatjov ville åbne og omstrukturere systemet. Han satte indefra gang i en mægtig tsunami, som vitterligt åbnede og omstrukturerede. Men det var ikke kommunismens nye kyster, han nåede frem til.


Nej, det kan man roligt sige. Men din roman handler jo overhovedet ikke om Berlin eller Sovjetunionen eller den russiske revolution ...

Ah, 1917-revolutionen er dog nævnt en enkelt gang, lissom Nellike-revolutionen i Portugal i 1974 og den borgerlige revolution i Frankrig i 1789. Men til gengæld er flere  kinesiske revolutionen berørt mere omfattende. Omvæltningen af Shang-dynastiet for 3200 år siden og Kejsermagtens fald i 1912.

Kommer den nye revolution i Kina? Er det undertitlens ’Dragen der ville være blå’?

Hvis du tænker sådan i en klassisk, politisk-økonomisk revolution fra græsrødderne eller ledende sociale grupper, i modsætning til den fatale, topstyrede kulturrevolution, så: næppe. Kina har mere end 4000 års tradition for stærk, centralistisk magt. På den anden side af Stillehavet er USA blodig født i ekspansiv kapitalisme og individualistisk ekspansion og er ved at udspille sin globalt ledende rolle. Herfra kommer den sociale revolution næppe. Europa har for længst taget vejen til at blive museum over fortidens storhed … derimod har vi en megastor, spraglet nation, et subkontinent med både fremtid og tradition for store folkelige bevægelser. Indien …

Nej, REVOLUTION peger mere på en sindsbevægelse, en stadig sindsforandring, som er nøvendig for den enkelte. Og som er helt nødvendig, hvis menneskeheden vil overleve. Der er denne kaotiske bevægelse, som romanens hovedperson Malthe Nyhuus, hvirvles ud i, da han slår det afgørende I CHING-slag, GE. Dette betyder netop 'revolution'.

Men husk bare: fingeren, der peger mod Månen, er ikke månen … som den gamle zen-buddhist sagde.


En revolutionær sinds-bevægelse! Og det sættes i gang af et I Ching-slag?

Nu skal vi lige have styr på årsag og virkning her, hr. redaktør. I CHING-slaget fremkommer, fordi virkeligheden, fordi Malthe Nyhuus' virkelighed, er som den er. Ellere mere præcist, fordi balancen mellem Himmel og Jord og Menneskehed ændrer sig, som den gør i Malthe Nyhuus' verden. Og gennem I CHING har pastor Nyhuus så mulighed for at få øje på det. Og træffe sine valg. Men fra begyndelsen kastes han i kaos. Han er ikke forberedt. Han er ikke i vej. Han er ikke i tao. Men han oplever verden er forandring, og han kommer i bevægelse.

Selv er du jo meget i bevægelse. Du rejser meget rundt. Derfor laver vi det her interview over Skype. Du er tilbage i Berlin?


Nemlig, ja. København og danernes mark kan blive for småt for enhver, så jeg er hjemme i mit kvarter i Neukölln. Solen har skyfrit spil og laver 26°. Jeg er lige kommet tilbage fra en tur i Hasenheide Volkspark, hvor selv de afrikanske pushere må føle sig lidt hjemmevarme.


BERLIN

Hvorfor bor du egentlig mest i Berlin?

Jamen, altså, Ich bin noch ein Berliner! Jeg er bare endnu en berliner. Den her lille metropol er jo tæt på Norden. Den er tre gange større end København, men ikke uoverskuelig som London eller eller sproglig utilgængelig som Skt. Petersborg. Der er direkte busruter fra Jylland og København. Det er billigt at være her med logi og kost og café, som vel er tredive procent under dansk og endnu mere under Oslo-niveau, og man føler …

Det kan vel ikke kun være cafépriser og busruter?

He-he, det er sgu ikke uvæsentligt! Men, tjah, Berlin virker som en ungdommelig by. Ufærdig, under stadig udvikling. Forandring. Den har jo en ekceptionel nyere historie. Den rejste sig til at blive en meget delt by efter udbombningen og til slut Den Røde Hærs nedkæmpelse af nazismens hovedby i slutningen af Anden Verdenskrig. Derefter så voksede  den meget forskelligt i Øst- og Vestberlin. Og efter Die Wende …

Die Wende …?

Die Wende, ja, det kalder berlinerne og tyskerne omvætningen ved Murens Fald i 1989, men altså efter Die Wende begyndte storbyen langsomt at vokse sammen igen. Gamle U-bahnstationer blev åbnet på ny. Før kørte man jo i undergrunden under Østberlin, uden at kunne komme op! Unheimlich! Gamle kvarterer rejser sig i nye gevandter. Futuristiske Potsdamer Platz er et godt eksempel, og tidligere østberlinske bydele blomstrer op med butikker, cafeer og aktiviteter, Prenzlauer Berg og Friedrichshain. Og det tidligere Vestberlins Kreuzberg fik ny luft.

Altså på de blomstrende dage er de her kvarterer én mega café med børn og unger og voksne, der  leger og lever og snakker fanden et øre af og har gang i alt muligt spændende.

Der er jo de kvarterer, jeg elsker og ikke det klassiske Berlin i Mitte og Tiergarten ogsåvidere med deres døde marmormausulæer over en uhyrlig fortid. Vampyrkapitalismen.FREM =>   Klik til NÆSTE side


     Forlaget Rip Rap / Rip Rap Publishers ©  - Tlf. / Phone +45 20208697