Forside           Udgivelser           Forfattere           Kontakt           Links           Bestil en bog 

 

 

Klik på et billede og læs mere
Eller se oversigt
 

 

 

 

Se bogens forside
Se resume Hvad mener læserne Interview
Læseksempel
Hvad mener læserne om Leif Eriksens OceanRoman?

Lektørudtalelse
[Bibliotekernes interne anmeldelse, som de enkelte bibliotekers bogindkøbere tager afsæt i]

Knus, Jan 
Leif Eriksens OceanRoman 

"Jan Knus, der har slået sine folder i det århusianske undergrundsmiljø, har skrevet en stor og meget forunderlig roman. 

På en sejltur med et skib, der godt kunne være Nordkaperen, fra Europa til Amerika, følger vi via Leif Eriksens dagbog, på det ydre plan de trængsler sådan en tur nok kan byde på med 24 dage til søs. 

Det er dog de visioner og syner som Leif Eriksen bliver hjemsøgt af, der er romanens hovedtema. Sejladsen der følger i Columbus spor, medfører at lange afsnit handler om Columbus og hans oplevelser, magiske og fortællende dyr dukker op og fortæller om amerikanske indianeres verdenssyn, ravnen Hugin møder op og fortæller om den islandske verden, scener fra Leif Eriksens tidligere liv, og hans forhold til den eneste ene, indgår som et vigtigt element, og alle disse fortællinger blandes sammen og indgår i Leif Eriksen beretning. 

En syret og bevidshedsudvidende fortælling, der på trods af sin fragmenterende fortællemåde alligevel fanger læseren ind, og væver ham ind i denne drømmefortælling."

Karsten Just 
Folkebibliotekar 


"Kære Jan Knus. Nu har jeg endelig fået læst din Oceanroman. Med glæde. Selv om det (grundet min egen roman) er sket med store afbrydelser. Jeg er glad for, at du kunne bruge to af mine gendigtninger - og deler dit syn på Columbus. Men det er svært at ville så meget, som du vil!
God vind, din Vagn L."

Vagn Lundbye, Langeland
Forfatter


"Allerede dagen efter at I satte jer ind i Amazon'en og kørte sydpå igen, blev jeg færdig med din roman. Ja, helt færdig med den bliver man nok aldrig. Den tog godt fat i mine følelser og udvidede min horisont.

I begyndelsen blev jeg lidt irriteret over alle de historiske kendsgerninger, men så er det, at finken maner til langsomhed - og man kan jo heller ikke udvikle en kvalificeret mening om europæernes udflugter uden et solidt fundament af kendsgerninger.

Med din overraskende slutning giver du givetvis anledning til et Knus-mysterium, der kan sammenlignes med Sandemose-mysteriet. Men hvorfor skulle manden hives op på tømmerflåden igen?

Du er tydeligvis en slags anarkist. Men hvor jeg dyrker fornuften (à la Kropotkin) - og dermed bekræfter den europæiske civilisation - dyrker du de(t) vilde. (Vi kan vel mødes i det milde.)  Jeg vil mene, at den såkaldte civilisation er i uoverensstemmelse med sin egen logik, sin moralske logik, der står i modsætning til kapitallogikken."

Ruddi Welzel, Hadsund
Filosof


"Jeg kan godt lide formatet paa din roman - de talende dyr finder jeg yderst tiltalende. 

Blandingen af nutid og historien er fascinerende for de hänger jo sammen - jeg synes du har sat de forskellige led godt sammen, men det er en roman der skal läses forholdsvist langsomt, der er  meget - ja egentlig er der jo til mange historier, men jeg kan godt se hvorfor du har villet det hele paa en gang. 

Du har et meget levende og ledende sprog, og jeg holder meget af associationerne paa tvärs, som jo egentlig er grundlaget for hele forlöbet."

Det er et ocean af en roman. Den er flot. Jeg vil gerne bruge ordet ëartikuleretí som jeg mener i den arkitektoniske mening, ledene sat flot sammen omkring ledetraadene som du aldrig slipper. 

Det er ikke en let roman, selv om dit levende sprog tager godt haand om läseren. Maaske ville det som läser väre formidlende hvis intensiteten blev slappet indimellem. Nästen alt er significant og jeg ender med en fornemmelse af at jeg er gaaet glip af meget fordi jeg nu engang skulle läse videre. Jeg elsker dine fortäller-dyr, hvilken genial og charmerende ide.  Hele din ide-verden er meget forrygende, og intens."

Majbritt Lester, Bruxelles
Den danske og engelske læseklub, Bruxelles


"Den lange Alegria-scene spredt hen over fire-fem logbogsoptegnelserne er dejlig eksotisk og yderst saftigt og potent fortalt. 

Det minder mig lidt om noget fra Tom Kristensens "En Anden". Men ikke for meget. Pigerne er dejlige og står skarpt i billedet! Havde det været gamle, udlevede ludere, som dem Møller i Stangerups "Det er svært at dø i Dieppe" omgiver sig med, var jeg blevet bekymret for dig. 

Bræk-scenen virker helt bekendt."

Svend Olav Josephsen, Roskilde
Journalist & sportsfisker
(R.I.P.)


"Efter læsningen af Leif Eriksens Ocean Roman konkluderede jeg, at hvis man ønsker sig  en stor litterær oplevelse, skal man ikke gå til boghandlere, men på nettet, hvor jeg kom på sporet af denne overraskende, overvældene og tankevækkende roman. Sådan en roman findes på dansk af en dansk forfatter - men den er ikke kun for danskere, for den er transkulturel og som så vedkommende for alle: for de godtroende, for de utilpassede, for de som mistænker, og  for dem hvis rødder og hjerter er forbundet med den såkaldte 3. verden. Især hvis romanen  læses som en filosofisk/psykologisk/historisk civilisationskritik – et tema som her i 2002 er ganske aktuelt – hvor  krigen i vores vestlige kontekst er genopstået som al tings ophav.

Jan Knus vikler læseren i en tredobbelt fortælling, og læseren bevæger sig således ind i et univers, som kunne være skabt af Voltaire, Karel Sjapek og García Marquéz i fællesskab og på en gang.

Af Voltaire for den stramme og koncise filosofiske tematik i en sprogbehandling, der karakteriseres ved præcision og nøjagtighed, intet overflødigt her. Jan er en mand af superlative, en pangloss, men ikke af overdreven brug af adjektiver, som han anvender elegant balancerende mellem askese og veltilrettelagte anbringelser.

Af Karel Sjapek foruden for evnen til at sammenflette fortællinger,  rækkevidden: den psykologiske, filosofiske, kulturelle og  politiske indsigt, som rækker langt udover det etnocentriske.

Og af Gabo, altså Marquéz, for den fabulerende, magiske realistiske verden, det vilde demokrati og brud med den lineære éndimensionale logik om årsag-virkning. 

Ærgerligt at romanen også har et punkt finalis. Men man kan godt digte videre på historien- med risiko for at længes efter den blændende fortæller, en ordets tryllekunstner, som har set langt og dybt i oceanet og bagved stjernerne."

Marina Jocobsen, København
fil. dr.,  RUC

 

Leif Eriksens OceanRoman         

     Forlaget Rip Rap / Rip Rap Publishers ©  - Tlf. / Phone +45 20208697